Mål & Vægt

Levnedsmiddel 1   tsk. = ca. gram 1 spsk. = ca. gram 1   dl = ca. gram 1   liter = ca. gram

Mel og gryn

       
         
Blandet mel(2-4 slags)   7-9   g. 50-55   g. 500   - 550 g.
Boghvede,flager   7   g. 45   g.  
Boghvedemel   7   g. 50   g.  
Byggryn   9   g. 60   g.  
Fuldkornsmel 3   g. 9   g. 60   g.  
Grahamsmel 3   g. 9   g. 60   g. 600   - 625 g.
Havregryn 1,5   g. 5   g. 30   g. 300   g.
Hørfrø 4   g. 12   g. 70   g.  
Hvedekim 1,5   g. 5   g. 30   g. 300   g.
Hvedeklid     25-30   g.  
Hvedemel 3   g. 9   g. 60   g. 575   - 625 g.
Kartoffelmel 4.2   g. 12   g. 70   g. 700   g.
Knækkede hvede kerner     50-55   g.  
Knækkede rug kerner     50-55   g.  
Kokosmel 2   g. 5   g. 35   g. 350   g.
Maizena majsstivelse 3   g. 8   g. 55   g. 550   g.
Majsmel   7-8   g. 50-55   g. 550   g.
Managryn   11   g. 70   g.  
Mannagryn 3,5   g. 10   g. 70-75  
Rasp 2   g. 6   g. 43   g. 430   g.
Ris, lange tynde 4   g. 13   g. 80   g. 800   g.
Ris, til grød 5   g. 14   g. 90   g. 900   g.
Rugmel 2.5 7-8   g. 50-55   g. 500   - 550 g.
Rugsigtemel   8   g. 55   g. 500   - 550 g.
Sagogryn     65   g.  
         

Sukker

       
         
Farin 3   g. 9   g. 60   g. 600   g.
Flormelis 3   g. 8   g. 50   g.  
Perlesukker 4   g. 12   g. 80   g. 600   g.
Sirup 7   g. 20   g. 145   g.  
Stødt melis (Sukker) 4   g. 14   g. 90   g. 900   g.
Vanillesukker 3   g. 10   g.    
         

ÆG

       
         
1 æg nr. 3 vejer        
60-65 g     ca.   2 stk.  
Æggeblomme     ca.   5 stk.  
Æggehvide     ca.   3 stk.  
         

Fedtstof

       
         
Olie     90   g.  
Smør, hårdt 5   g. 15   g. 95   g.  
Smør, smeltet 4   g. 13   g. 90   g.  
         

Hævemidler

       
         
Bagepulver 5   g. 15   g. 100   g.  
Citronsyre   14   g.    
Hjortetaksalt 4   g. 12   g. 80   g. 800   g.
Natron 5   g. 15   g. 100   g. 1000   g.
Potaske 4,5   g. 12   g.    
Tørgær (6 tsk. = 50 g.) 8,33   g.      
         

Forskelligt

       
         
Husblaspulver 3   g. 10   g.    
Salpeter 5   g.      
         

Krydderier

       
         
Allehånde 2,7   g. 7   g. 54   g.  
Ingefær, stødt 2,2   g. 6   g. 44   g.  
Kaffe   6   g. 35   g.  
Kakao 2,2   g. 7   g. 45   g.  
Kanel, stødt 2,5   g. 7   g. 50   g.  
Kardemomme, stødt 2,1   g. 6   g. 42   g.  
Karry 2,5   g. 7   g. 50   g.  
Kokusmel   8   g. 35   g.  
Kommen 3   g. 7   g.    
Korender     60   g.  
Nelliker, stødt 2,7   g. 8   g. 54   g.  
Paprika, stødt 2,3   g. 6   g. 46   g.  
Peber, stødt 3   g. 8   g. 60   g.  
Salt, fint 6   g. 18   g. 120   g. 1200   g.
Salt, groft 4   g. 12   g. 80   g. 800   g.
         
Bønner, brune     75   g.  
Bønner, hvide     80   g.  
Fint malede mandler     35   g.  
Fintsnittet appelsinskal     65   g.  
Fintsnittet sukat     65   g.  
Gule ærter. flækkede     85   g.  
Hakkede mandler     45   g.  
Haselnødekerner     60   g.  
Korender     60   g  
Mandler     50   g.  
Ost, revet   5-6   g. 35-40   g.  
Rosiner     50   g.  
Sennep 5   g. 16   g. 95   g. 950   g.
Valnødekerner     40   g.  

 

© {2021} FaaC. Designed By Frank Aabo
Bannertomater_1